Home

atur-treball

(Text encartellat a les parets del barri)

 

ATUR

1. Situació en la que una persona no troba feina malgrat estar disposada a treballar.

2. Situació que ens empeny a la misèria, l’exclusió i la privació, ja que en un món on tot es mesura en diners no importa quines són les teves necessitats humanes sinó quanta pasta tens.

3. Mecanisme de control social: la pressió de l’atur ens obliga a acceptar qualsevol feina, per precàries i abusives que en siguin les condicions. En períodes de recessió, el Capital aprofita les elevades taxes d’atur per anar més lluny en el grau d’explotació: baixen els salaris, precaritzen les condicions laborals, faciliten els acomiadaments, i augmenta la intensitat de la jornada laboral.

4. Situació angoixant, en la que sovint es culpabilitza les persones individualment, fent-les sentir que si no troben feina és perquè “no valen”, malgrat milions de persones es troben en la mateixa situació.

5. Amenaça sempre present, ja que independentment de que hi hagi crisi o no, pel Capital sempre és necessària una franja de població aturada.

6. L’altra cara del treball assalariat, una peça més del mateix engranatge a destruir.

 

TREBALL

1. Vendre la nostra energia i temps a una empresa a canvi d’un salari (treball assalariat)

2. Activitat que no és lliure. Tenir feina no és ‘una sort’ ni ‘un privilegi’, és un xantatge: o et sotmets a les condicions que t’imposa l’empresa, o t’espera l’angoixa i la pobresa de l’atur.

3. Activitat que té com a objectiu extreure el màxim dels treballadors per generar beneficis per l’empresari. Per aquest motiu, sempre es tendirà a fer la jornada laboral més intensiva, més precària i més barata (pitjor pagada), si els treballadors no mostren resistència.

4. Activitat que al no estar organitzada per respondre a les necessitats socials, sinó solament per generar beneficis privats, crea situacions absurdes, com produir milers de vivendes que queden buides mentre hi ha gent dormint al carrer.

5. Activitat alienant, sobre la que sovint no tenim cap mena de control i o on no hi ha lloc per la creativitat, reduint la persona a una mena de màquina que repeteix les mateixes operacions durant hores, desgastant la seva ment i el seu cos al llarg dels anys.

6. Activitat en la que ens veiem pressionats a competir entre nosaltres i a trepitjar qui sigui, malgrat que com a treballadors tenim els mateixos interessos (defensar les nsotres condicions de vida), contraris als de l’empresa (exprimir-nos al màxim).

7. L’altra cara de l’atur, una peça més del mateix engranatge a destruir.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s