Home

cartell-heidenau-web

«Heute die Pogrome von Morgen verhindern Evitar avui els pogroms de demà! Aquesta és una de les consignes sota les quals l’antifeixisme alemany s’ha estat mobilitzant les darreres setmanes, i que reflecteix la gravetat de les tensions racistes que pesen en l’ambient social del país.

Els disturbis xenòfobs d’aquest agost a Heidenau -en els que centenars de militants neonazis i veïns racistes van provocar aldarulls per rebutjar l’arribada de refugiats- així com l’onada d’agressions i atacs diversos contra centres d’asil i estrangers (200 incidents en els primers sis mesos de l’any), han retornat a la memòria de moltes persones el record del pogrom de Rostock-Lichtenhagen. L’any 1992, una turba formada per més d’un centenar de nazis d’aquesta localitat va atacar i calar foc a una vivenda habitada per refugiats, davant l’aplaudiment de milers de persones.

Els fets que avui presenciem a tot arreu del territori alemany demostren que les pulsions racistes que van generar aquells disturbis tràgics continuen vives, i que l’extrema dreta està aprofitant l’èxode de les poblacions d’orient mitjà i les fortes contradiccions internes a la Unió Europea per avivar-les encara més, fent calar el seu discurs nacionalista, racista i islamòfob.

Ara ja no és a un petit país de la perifèria europea on observem agressions xenòfobes constants i suport social a discursos obertament racistes, sinó a la mateixa metròpoli de l’imperi europeu, al cor del continent, a un Estat que -a més- moltes consideraven immunitzat i totalment previngut de repetir els errors d’un passat fosc…

El dijous vinent comptarem amb la presència d’un company de Berlín, present a les darreres mobilitzacions, per conèixer i entendre com s’ha anat desenvolupat aquesta nova onada xenòfoba, quins actors hi ha al darrere, quines noves tàctiques i discursos han emprat per créixer socialment i de quina manera les organitzacions antifeixistes estan intervenint per confrontar-les.

Dijous 17 de setembre a les 19:30
Ateneu Llibertari del Palomar
(C/Coroleu 82)
Metro L1 fabra i Puig

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s